Skip to content

Блог

Български стартъп стига до финала в престижна европейска програма

Български стартъп е сред финалистите на европейска пре-акселераторска програма, сред повече от 300 кандидати в Европа.

 

OMNIO Technologies е единият от селектираните финалисти и единственият български стартъп на финала на пре-акселераторската програма на EIT Digital – европейска мрежа с български партньор в лицето на BVCA

Избрани са 33 финалисти от цяла Европа, а на Балканите са селектирани едва 14 стартъпа от 140 кандидати. След сериозно разглеждане на бизнес модела, стратегията, софтуерното инженерство и други специфики, екипът на EIT и Found.ation в Атина, отправят покана към OMNIO за пре-акселераторската им програма още в същия ден на проведеното интервю.

OMNIO Technologies е regtech стартъп, който разработва SaaS решение за автоматизация на дейностите по проверка на клиенти и техните транзакции в регулирани финансови институции (KYCAMLFraud. Едноименният продукт на компанията, OMNIO, използва machine learning, за да ускори процесите по установяване, неутрализиране и докладване на опити за извършване на финансови измами, пране на пари и нерегламентирано финансиране на лица и организации. 

 

“Със сегашните темпове на разрастване, размерът на financial crime compliance екипите и regtech индустрията се удвоява на всеки три години заради постоянно повишаващата се сложност на регулациите. Компаниите се опитват да отговарят на тези предизвикателства с повече дигитализация, което е особено наложително сега, в света на „новото нормално“.  Виждаме нуждата от гъвкав, автоматизиран и работещ Compliance CRM инструмент, какъвто създаваме и какъвто пазарът не предлага. 

OMNIO може да се използва от широк кръг клиенти – банки, fintech компании, брокери и други регулирани финансови компании, като оптимизира разходите за compliance, помага за всички процеси и премахва опасността от човешка грешка”, казва Стоян Лозанов, основател на компанията. 

Екипът на OMNIO използва комбинирания си опит в сферите на превенцията на пране на пари и създаването на софтуерни продукти, за да изгради цялостно и иновативно решение.

През месец май, въпреки несигурността породена от COVID-19, компанията спечели финансиране от EIT Venture Programme. Екипът завършва менторска програма, организирана от Found.ation в Атина, като единствен представител от България. В допълнение на помощта в разработването на бизнес, технологичните и финансовите процеси на стартъпа, акселераторскът подкрепя и финансово стартъпите от програмата, с финансиране за дялово участие в OMNIO, които вече имат първия си клиент и стартират процес на имплементация на продукта.

Стратегия им от тук нататък е да разраснат офиса и дейността си четворно, с помощта на инвеститор, както и да започнат да предлагат още технически решения. Стратегията включва глобален подход и обхват на дейността на всеки тип финансова институция. Избират търсенето на инвестиция, за да имат по-бърз растеж, развитие и помощ в навлизането на нови пазари, както и добавена стойност в експертизата – т. нар. „smart investment“ при дяловото и рисково инвестиране. Въпреки глобалният поглед, екипът на OMNIО желае да работи с България заради човешкият капитал, техническият капацитет и възможности за инвестиране на местно ниво.

Завършилите програмата на EIT Digital и Found.ation, имат възможност да получат допълнителни 10,000 евро при финансиране от инвеститор в размер на от 50,000 евро. (equity free).

Последни публикации

Писмо относно проекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване

BVCA и организации представляващи микро, малки и средни предприятия и иновативния бизнес,
Виж още

Становище до Министерството на иновациите и растежа

BVCA с отворено писмо до Министерството на иновациите и растежа относно ФМФИБ
Виж още

Присъединете се към нашите членове

Допринесете за развитието на предприемачеството в България