Skip to content

Блог

Български стартъп стига до финала в престижна европейска програма

Български стартъп е сред финалистите на европейска пре-акселераторска програма, сред повече от 300 кандидати в Европа.

 

OMNIO Technologies е единият от селектираните финалисти и единственият български стартъп на финала на пре-акселераторската програма на EIT Digital – европейска мрежа с български партньор в лицето на BVCA

Избрани са 33 финалисти от цяла Европа, а на Балканите са селектирани едва 14 стартъпа от 140 кандидати. След сериозно разглеждане на бизнес модела, стратегията, софтуерното инженерство и други специфики, екипът на EIT и Found.ation в Атина, отправят покана към OMNIO за пре-акселераторската им програма още в същия ден на проведеното интервю.

OMNIO Technologies е regtech стартъп, който разработва SaaS решение за автоматизация на дейностите по проверка на клиенти и техните транзакции в регулирани финансови институции (KYCAMLFraud. Едноименният продукт на компанията, OMNIO, използва machine learning, за да ускори процесите по установяване, неутрализиране и докладване на опити за извършване на финансови измами, пране на пари и нерегламентирано финансиране на лица и организации. 

 

“Със сегашните темпове на разрастване, размерът на financial crime compliance екипите и regtech индустрията се удвоява на всеки три години заради постоянно повишаващата се сложност на регулациите. Компаниите се опитват да отговарят на тези предизвикателства с повече дигитализация, което е особено наложително сега, в света на „новото нормално“.  Виждаме нуждата от гъвкав, автоматизиран и работещ Compliance CRM инструмент, какъвто създаваме и какъвто пазарът не предлага. 

OMNIO може да се използва от широк кръг клиенти – банки, fintech компании, брокери и други регулирани финансови компании, като оптимизира разходите за compliance, помага за всички процеси и премахва опасността от човешка грешка”, казва Стоян Лозанов, основател на компанията. 

Екипът на OMNIO използва комбинирания си опит в сферите на превенцията на пране на пари и създаването на софтуерни продукти, за да изгради цялостно и иновативно решение.

През месец май, въпреки несигурността породена от COVID-19, компанията спечели финансиране от EIT Venture Programme. Екипът завършва менторска програма, организирана от Found.ation в Атина, като единствен представител от България. В допълнение на помощта в разработването на бизнес, технологичните и финансовите процеси на стартъпа, акселераторскът подкрепя и финансово стартъпите от програмата, с финансиране за дялово участие в OMNIO, които вече имат първия си клиент и стартират процес на имплементация на продукта.

Стратегия им от тук нататък е да разраснат офиса и дейността си четворно, с помощта на инвеститор, както и да започнат да предлагат още технически решения. Стратегията включва глобален подход и обхват на дейността на всеки тип финансова институция. Избират търсенето на инвестиция, за да имат по-бърз растеж, развитие и помощ в навлизането на нови пазари, както и добавена стойност в експертизата – т. нар. „smart investment“ при дяловото и рисково инвестиране. Въпреки глобалният поглед, екипът на OMNIО желае да работи с България заради човешкият капитал, техническият капацитет и възможности за инвестиране на местно ниво.

Завършилите програмата на EIT Digital и Found.ation, имат възможност да получат допълнителни 10,000 евро при финансиране от инвеститор в размер на от 50,000 евро. (equity free).

Последни публикации

Отворено писмо до Правителството на Република България

BVCA и организации представляващи микро, малки и средни предприятия и иновативния бизнес, с отворено писмо до Правителството.
Виж още

Romanian – Bulgarian Venture Comparison Report 2020

Two months ago, we published a short status of the venture capital and startup market in Romania. This opened the doors for vivid discussions among the entrepreneurial community in Southern Europe.
Виж още

Присъединете се към нашите членове

Допринесете за развитието на предприемачеството в България