Skip to content

Blog

BVCA and Boyan Petrov with inspiring lecture at Sofia University

След тежкия си инцидент от март тази година, Боян Петров е в неочаквано добро състояние и планира да изкачи 6 върха от “Хималайската корона” до края на 2018-та г. Алпинистът заяви намерението си по време на лецкия, организирана от BVCA, в партньорство с Росен Иванов от Black Peak и Ивайло Пенчев от Walltopia.
Темата на лекцията бе “Еверест – трудният път”. Боян описа предизвикателствата, които предстои да преодолее, за да се подготви за най-високия връх. “Физическите травми няма да ми попречат да продължа да бъда алпинист”, заяви Боян, който вижда върховете като финален израз на непрекъсната борба за възстановяване след катастрофата, която преживя в Кресненското дефиле.

Евгени Ангелов, председател на BVCA, откри лекцията с кратка презентация върху предприемаческата екосистема в България. За периода 2012 – 2016-та г., фондовете Eleven и LaunchHub са разгледали над 4,000 кандидатури. В последните три години са организирани около 50 конференции на тема предприемачество. България започва да привлича все повече регионален интерес. Това е явно и от факта, че 30% от стартъпите са започнати от хора с чуждо гражданство. “Такава бе и една от основните идеи на фондовете – да привлекат умни, млади, амбициозни хора от региона, които търсят капитал.”, коментира г-н Ангелов.

Двата фонда са инвестирали приблизително 20 милиона евро, към които са привлечени още 20 милиона частен капитал. От цялата програма Jeremy, почти 900 милиона евро са влезли в българската икономика. В резултат, стартъп екосистемата в България започва да придобива форма. Освен фондовете, има множество инициативи сред предприемаческото общество, които засягат темите на образованието, икономиката, know-how и други. Една от основните цели на BVCA e да обедини и да придаде структура на всички неформални инициативи в стартъп обществото в България.

Г-н Ангелов адресира и бъдещето на рисковите инвестиции в страната. По програма Jeremy се очаква създаването на още няколко фонда, които ще могат да инвестират и в комапнии от региона. Очаква се стартирането на Тех-трансфър фонд, който ще цели да комерсиализира иновациите разработени от БАН, университетите и София Тех Парк.

Latest insights

Становище до Министерството на иновациите и растежа

BVCA с отворено писмо до Министерството на иновациите и растежа относно ФМФИБ
Learn more

Отворено писмо до Правителството относно Плана за възстановяване и устойчивост

BVCA и организации представляващи микро, малки и средни предприятия и иновативния бизнес,
Learn more

Join our group of members

be an active driver for entrepreneurship in Bulgaria