Skip to content

Блог

Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране ще помага на бизнеса

Новосъздадената Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране (Bulgarian Venture Capital Association, BVCA) ще подпомага дейността на местните инвеститори и консултанти. Председател на регистрираната през октомври организация е бившият заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма и икономически съветник на президента Росен Плевнелиев с ресор инвестиции, иновации и бизнес среда Евгени Ангелов.

Той има близо 20 години опит в инвестиционния сектор в България и в държавите от Централна и Източна Европа. В периода 1995 – 2003 г. работи за Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, където заема различни позиции, включително и на главен банкер, и отговаря за структурирането, договарянето и изпълнението на проекти за заемно финансиране и дялови инвестиции в областта на финансовите услуги, фармацевтичната, циментовата, химическата промишленост и недвижимите имоти в десет страни от региона. През 2008 г. основава фонда за дялови инвестиции Attria Capital Partners, с фокус върху страните от Югоизточна Европа. Завършил е МВА в Harvard Business School и бакалавърска степен в London Guildhall Univesity, като е бил член и на управителния съвет на Harvard Club – България.

Учредители на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране са BlackPeak Capital Partners, EMP Invest Bulgaria, LauncHub Advisors, Eleven Bulgaria, Neveq Capital Partners и Rosslyn Capital Partners, както и адвокатско дружество „Боянов и ко.“.

Сред членовете и вече е и фондът за дялово инвестиране PostScriptum Ventures, съобщи Ангелов в рамките на организираната от „Капитал“, Entrea Capital и BlackPeak Capital годишна конференция „Сделки и инвеститори“. Организацията е отворена за членство и към други фондове за дялово инвестиране и рисков капитал, а също така и към бизнес ангели, консултанти, адвокатски кантори, както и към организации и хора, които активно се занимават с промотирането на инвестиции в България, посочват основателите.

„Целта ни е да подпомагаме частните инвеститори в България по различни начини, да играем ролята на посредници между членовете на асоциацията, институционалните инвеститори, предприемачите и политиците, да събираме и комуникираме както към местния пазар, така и в международен план информация за инвестиционната активност в страната“, посочва Ангелов. По думите му асоциацията ще работи и за установяването и поддържането на добър диалог с правителството по въпросите на инвестиционния пазар в страната и на необходимите стъпки за постигането на привлекателна за инвестиции бизнес среда, сред които облекчаване на регулаторните ограничения и увеличаването на данъчните стимули за пенсионни фондове, застрахователни компании и други частни инвеститори.

Последни публикации

Писмо относно проекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване

BVCA и организации представляващи микро, малки и средни предприятия и иновативния бизнес,
Виж още

Становище до Министерството на иновациите и растежа

BVCA с отворено писмо до Министерството на иновациите и растежа относно ФМФИБ
Виж още

Присъединете се към нашите членове

Допринесете за развитието на предприемачеството в България