Skip to content

Блог

BVCA участва в европейска конференция за жените в предприемачеството

Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA) участва в дискусия относно жените в предприемачеството, част от турне в десет града в Европа.

Събитието #WER19 е организирано от Европейският младежки иновативен форум (EYIF), базиран в Брюксел. Целта на проекта е да подпомогне достъпа до финансиране, знания и умения на жените, занимаващи се с предприемаческа дейност. В допълнение, събитията дават достъп до съвети на високо ниво от опитни ментори и инвеститори, за да обогатят запознанствата си с представители на местната екосистема.

Членовете и екипа на BVCA дадоха насоки на предприемачите и своята инвеститорска гледна точка, подпомагайки тяхната дейност. В кратък обзор на местната екосистема, те споделиха, че макар България да е водеща на регионално ниво по доста фактори в аспект финансови инструменти и подкрепени компании, имат амбиция да продължават да работят в посока реализиране на европейския и глобалния пазар. Златолина Мукова, партньор във фонда Невек, добави, че българската инвестиционна и предприемаческа среда е вече добре развита и често давана за пример в региона, но трябва да бъде по-устойчива и с повече акцент върху научната дейност, която води към иновации в страната.

Панелистите обсъдиха и темата за половите предразсъдъци в страната, съгласявайки се единодушно, че не срещат такива в техния опит – инвеститорите търсят добри идеи и проекти за финансиране без значение от кого е стартиран. Според Росен Иванов от фонда Блек Пийк и Милен Иванов от Българския ангелски клуб, жените предприемачи имат някои качества, които ги правят по-конкурентоспособни за дадени индустрии, като емоционална интелигентност и способност да се справят със стрес. В допълнение, г-н Иванов сподели, че често те имат повече интегритет и съчувствие, което е ключово за всеки екип.

Повече от 35% от жените в България са в позиции от технологичната или научна сфера. В същото време, жените в сектора на Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) водят в европейските класации, позиционирайки България като лидер в тази категория според Евростат. Междувременно, данни на платформата Dealroom.co показва, че само 10% от създателите на компании в страната са жени. Според Мария Маринова от BVCA и Никола Янев от фонда Eleven, е важно да има платформи за споделяне на идеи и решаване на проблеми между предприемачи, както и повече позитивни примери на компании на глобални пазари или с водещи инвестиции от международни фондове, които да вдъхновяват и стимулират предприемачеството.

30 селектирани предприемачи, които са жени, ще получат $10.000 промоционален кредит за бизнес развитие и консултиране от Амазон, като част от инициативата.

Последни публикации

Писмо относно проекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване

BVCA и организации представляващи микро, малки и средни предприятия и иновативния бизнес,
Виж още

Становище до Министерството на иновациите и растежа

BVCA с отворено писмо до Министерството на иновациите и растежа относно ФМФИБ
Виж още

Присъединете се към нашите членове

Допринесете за развитието на предприемачеството в България