Skip to content

Блог

BVCA on Tour – Виена

Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA) започна инициативата си BVCA on Tour с първа спирка – Виена.  Събитието се състоя на 31-ви май в Дипломатическата академия и приветства президента Росен Плевнелиев като специален гост.

Пилотното събитие е част от много по-голяма инициатива – поредица от събития в европейски и световни градове с активна българска диаспора и с интереси в сферата на предприемачеството и инвестициите. 

Целта на тези срещи е да информират за възможностите, които българската екосистема предлага и да подпомогнат финансирането на компании с българско участие на всички нива от развитието им. BVCA on Tour – Vienna събра близо 100 гости и участници от Австрия и България, като сред тях бяха Посолството на Република България във Виена и търговското аташе, членове на BVCA, инвеститори от България и Австрия, успешни стартъпи, предприемачи и любители. Темата на срещата бе озаглавена: “Възможности за предприемачество в България”. Събитието се състоя ден преди известния фестивал Pioneers, който приветства участници в инвестиционната и стартъп сцена от цял свят.

Президентът Плевнелиев даде начало на събитието с вдъхновяваща реч, която очерта развитието на България в последните пет години като дестинация за инвестиции и като център на процъфтяваща предприемаческа екосистема, която обхваща и целия балкански регион. В детайли за елементите на екосистемата и взаимовръзките между тях навлезе председателят на асоциацията Евгени Ангелов, който описа мащаба на инвестициите от всички нива на рисково финансиране, успешни истории до този момент, сътрудничества между инвеститори и други актьори в системата, както и предизвикателствата пред възходящото развитие на българската стартъп сцена.

Програмата продължи с панелна дискусия на тема: “Стартиране на бизнес: истории от България и Австрия”. Участниците в дискусията бяха популярни стартъп компании с българско участие. Чрез историите на панелистите, тази част разгледа различни аспекти на това какво е да започнеш стартъп в България или като българин в Австрия. 

Цани Събев от MClimate разказа за своя опит и в двете държави и за ползите от менторството и отрицателния фийдбек за ранните итерации на тяхната идея. 

Татяна Миткова от ClaimCompass, които помагат на клиенти на авиолинии да получат обезщетения разказа за своя опит с VC финансиране, а Тим Коротеев от TransMetrics сподели опит как се разширява един екип с международни участници. 

Свилен Рангелов от Dronamics описа как се започва производствен бизнес в България и през какви стъпки е минала тяхната компания, а Гергана Брьолц от FeelSafe сподели своя опит като чужденец, започващ бизнес в Австрия и направи паралел с връзките в емигрантските общности. 

Сериозно впечатление направиха и продуктите на CupFee, чийто представител Симеон Гаврилов разказа за историята на вафлените чашки и предизвикателствата пред производството им.

Последва втори панел с членовете на BVCA и други инвестиционни фондове, които разкаха какви проекти търсят за инвестиция. Сред присъстващите бяха LAUNCHub Ventures, NEVEQ Capital Partners, Endeavor Bulgaria, както и 3TS Capital и Саша Безуханова, създател на Move.bg, в ролята си на ангел-инвеститор.

Участниците наблегнаха отново на силното взаимодействие между инвеститор и предприемач и менторската роля и опит, с които могат да помогнат на стартиращите компании. 

Светослав Стефанов от 3TS Capital изрази задоволство от започването на инициативата и наблегна на ползата от подобни събития, а Любен Белов от LAUNCHub Ventures разказа за собствените си преживявания като посланик на българската екосистема по света.

BVCA on Tour цели да срещне предприемачи и инвеститори на различни места с български общности. Следващата спирка на BVCA on Tour ще бъде Лондон.

Последни публикации

Писмо относно проекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване

BVCA и организации представляващи микро, малки и средни предприятия и иновативния бизнес,
Виж още

Становище до Министерството на иновациите и растежа

BVCA с отворено писмо до Министерството на иновациите и растежа относно ФМФИБ
Виж още

Присъединете се към нашите членове

Допринесете за развитието на предприемачеството в България