BVCA on Tour – Виена

Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA) започна инициативата си BVCA on Tour с първа спирка – Виена.  Събитието се състоя на 31-ви май в Дипломатическата академия и приветства президента Росен Плевнелиев като специален гост.

1 copy

Пилотното събитие е част от много по-голяма инициатива – поредица от събития в европейски и световни градове с активна българска диаспора и с интереси в сферата на предприемачеството и инвестициите. Целта на тези срещи е да информират за възможностите, които българската екосистема предлага и да подпомогнат финансирането на компании с българско участие на всички нива от развитието им. BVCA on Tour – Vienna събра близо 100 гости и участници от Австрия и България, като сред тях бяха Посолството на Република България във Виена и търговското аташе, членове на BVCA, инвеститори от България и Австрия, успешни стартъпи, предприемачи и любители. Темата на срещата бе озаглавена: “Възможности за предприемачество в България”. Събитието се състоя ден преди известния фестивал Pioneers, който приветства участници в инвестиционната и стартъп сцена от цял свят.

Президентът Плевнелиев даде начало на събитието с вдъхновяваща реч, която очерта развитието на България в последните пет години като дестинация за инвестиции и като център на процъфтяваща предприемаческа екосистема, която обхваща и целия балкански регион. В детайли за елементите на екосистемата и взаимовръзките между тях навлезе председателят на асоциацията Евгени Ангелов, който описа мащаба на инвестициите от всички нива на рисково финансиране, успешни истории до този момент, сътрудничества между инвеститори и други актьори в системата, както и предизвикателствата пред възходящото развитие на българската стартъп сцена.

2 copy

Програмата продължи с панелна дискусия на тема: “Стартиране на бизнес: истории от България и Австрия”. Участниците в дискусията бяха популярни стартъп компании с българско участие. Чрез историите на панелистите, тази част разгледа различни аспекти на това какво е да започнеш стартъп в България или като българин в Австрия. Цани Събев от MClimate разказа за своя опит и в двете държави и за ползите от менторството и отрицателния фийдбек за ранните итерации на тяхната идея. Татяна Миткова от ClaimCompass, които помагат на клиенти на авиолинии да получат обезщетения разказа за своя опит с VC финансиране, а Тим Коротеев от TransMetrics сподели опит как се разширява един екип с международни участници. Свилен Рангелов от Dronamics описа как се започва производствен бизнес в България и през какви стъпки е минала тяхната компания, а Гергана Брьолц от FeelSafe сподели своя опит като чужденец, започващ бизнес в Австрия и направи паралел с връзките в емигрантските общности. Сериозно впечатление направиха и продуктите на CupFee, чийто представител Симеон Гаврилов разказа за историята на вафлените чашки и предизвикателствата пред производството им.

3

Последва втори панел с членовете на BVCA и други инвестиционни фондове, които разкаха какви проекти търсят за инвестиция. Сред присъстващите бяха LAUNCHub Ventures, NEVEQ Capital Partners, Endeavor Bulgaria, както и 3TS Capital и Саша Безуханова, създател на Move.bg, в ролята си на ангел-инвеститор. Участниците наблегнаха отново на силното взаимодействие между инвеститор и предприемач и менторската роля и опит, с които могат да помогнат на стартиращите компании. Светослав Стефанов от 3TS Capital изрази задоволство от започването на инициативата и наблегна на ползата от подобни събития, а Любен Белов от LAUNCHub Ventures разказа за собствените си преживявания като посланик на българската екосистема по света.

4

6

BVCA on Tour цели да срещне предприемачи и инвеститори на различни места с български общности. Следващата спирка на BVCA on Tour ще бъде Лондон.

7

8