Skip to content

Блог

BVCA on Tour with #InvestEU в Париж

BVCA on Tour with #InvestEU продължи поредицата от събития със следваща спирка – Париж, срещайки местни предприемачи с български инвеститори.

В партньорство с Европейската комисия в България, Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA) приветства български предприемачи и професионалисти, базирани във Франция, както и местни представители на екосистемата. Събитието представи успешни стартъпи и компании от България и Франция и разказа за възможностите за инвестиране и подкрепа на иновативни бизнеси посредством дялово инвестиране и инструменти по програмата #InvestEU.

В България се наблюдава все по-голямо френско общество, част от което се присъедини към инициативата. Ксавие Марсенак е такъв пример – той е успешен предприемач, който живее в Бъгария повече от 20 години. Ксавие съ-основава компанията CallPoint New Europe, която бе придобита през 2012-та година от гиганта TELUS International Europe. Наскоро Ксавие започна и стартъпа Насекомо, който спечели престижните награди на Chivas Ventures.

Пол Гиеман, френски предприемач с офиси в България и Франция, също взе участие в панелната дискусия. Той разказа за компанията си FretLink и защо е решил да отвори офис и в София. Той добави, че за него е било ключово да получи финансиране от френски инвеститори, за да може да интернационализира и развие бизнеса си.

Главна цел на BVCA on Tour with #InvestEU е да се срещне с българската диаспора в чужбина. Йордан Табаков например е български предприемач във Франция, който също беше част от панелната дискусия, представяйки бизнеса си в WizziLab – стартъп в сферата на “интернет на нещата” (Internet of Things). Катя Лене – също български предприемач във Франция – представи стартъпа си, Kwalys. Пламен Цанев, също панелист в събитието, е основателят на Pulsio Print – компания в сферата на печатните услуги с инвестиция от фонда BlackPeak Capital, подпомагаща растежа и иновациите в компанията. Пламен има дългогодишен опит във Франция и работи предимно с френски клиенти, докато е базиран в София.

Френската диаспора в България също участва в събитието. Уилфриед Дюран е единият от основателите на French Tech Sofia – мрежа, обединяваща френските професионалисти в българската столица. Той разказа за инициативата в статия за Atelier Europe. В допълнение на горепосочените примери, френската телевизия TF1 направи репортаж за България, в който се разказва за предимствата да стартираш бизнес в България и каква е причината все повече французи да изберат София.

В допълнение на панелната дискусия с предприемачи от Франция и България, събитието откри председателят на BVCA, Евгени Ангелов, с презентация за инвестиционната и предприемаческа екосистема в България. Специални гости бяха Огнян Златев, Представител на Европейската Комисия в България и Изабел Жегузо, Представител на Европейската комисия в Париж.

Във втората панелна дискусия взеха участие фондовете за дялово и рисково инвестиране и членове на BVCA, BlackPeak CapitalLAUNCHub VenturesPostScriptum VenturesNEVEQ Capital Partners и институционалният инвеститор, Фонд на фондовете България. Специални гости от Франция бяха Любомира Роше (Founders Factory) и Пиетро Инверници (The Family).

BVCA започна поредицата от събития преди година, стартирайки с Виена и Лондон. Инициативата продължи в партньорство с Европейската комисия в България в Берлин и Париж като разказа повече за кампанията #InvestEU и ролята на Европейския инвестиционен фонд в процеса на създаване на инвестиционната екосистема в България.

Следваща спирка на BVCA е Амстердам през есента. Повече за събитието в Париж може да прочетете в статия на Focus News.

Последни публикации

Писмо относно проекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване

BVCA и организации представляващи микро, малки и средни предприятия и иновативния бизнес,
Виж още

Становище до Министерството на иновациите и растежа

BVCA с отворено писмо до Министерството на иновациите и растежа относно ФМФИБ
Виж още

Присъединете се към нашите членове

Допринесете за развитието на предприемачеството в България