Skip to content

Блог

Коронавирус – позиция и ресурси

ПРЕГЛЕД

Бързата ескалация на Коронавируса (COVID-19) поставя въпроси и създава безпрецедентни ситуации както в личния ни, така и в професионалния живот. Асоциацията BVCA, представляваща инвестиционната и предприемаческа общност в страната, продължава да работи в тясно сътрудничество със своите членове и партньори за справяне с кризата, чрез филантропски усилия, законодателни инициативи и база данни от полезни ресурси.

BVCA спазва мерките на Правителството за защита на общественото благосъстояние, като същевременно продължава своята дейност. Физическите събития и конференции като RE:TURN в САЩ съответно са временно отложени. Заседанията се провеждат дистанционно, за да се осигури непрекъснат работен процес. BVCA участва в конферентни разговори с национални асоциации и партньорски организации в България и Европа, за обедняване на усилията за подпомагане на предприемаческата и иновативна екосистема.

Филантропска дейност

Заедно с нашата партньорска организация, Фондация „Америка за България“, насърчаваме филантропските усилия по време на пандемията.

Новият проект „Обединени срещу COVID-19“ приветства безусловни дарения в подкрепа на усилията за борба с кризата COVID-19 в България. Към 28 април 2020 г. фондът ще дари над 950 000 лева за борба с кризата COVID-19. Членове на BVCA, портфолио компании и представители на общността вече се присъединиха към каузата.

Досега фондът успя да достигне до 74 местни болници, граждански организации, читалища, училища и социални предприятия. 100 процента от всички вноски пряко достигат до уязвими общности в цялата страна.

Научете повече или се присъединете тук.

Законодателни инициативи

През последните два месеца BVCA се обръща активно към българското правителство и Европейската комисия в коалиции с водещи национални и международни асоциации и организации. BVCA предложи конкретни мерки за осигуряване на ликвидност и други механизми за подкрепа на най-засегнатите компании. Целта на предложенията е да се предотврати преждевременният провал на някои от най-иновативните и с висок потенциал компании в страната. Ние силно препоръчваме използването на съществуваща инфраструктура и посредници за подкрепа на реалната икономика с минимални изкривявания на пазара.

През април BVCA беше активно ангажирана с обратна връзка и предложения в посока правилата за държавна помощ и начините за адаптирането им към настоящата реалност. Въпреки че Европейската комисия започна дейност в тази посока, заложените механизмите изискват по-задълбочена работа и ангажираност с индустрията за дялово и рисково инвестиране. BVCA продължава да играе активна роля в този процес.

Прочетете повече в Препоръки към институциите в помощ на индустрията.

РЕСУРСИ

Нашите членове активно адресират Covid-19 чрез различни платформи и ресурси. Споделяме някои от инициативите им, които могат да бъдат полезни за общността.

Endeavor Bulgaria създаде база данни на различни теми – от предприемачество до инвестиционна дейност, по време на Covid-19. Прочетете още.

Kinstellar създаде линия за активна обратна връзка и въпроси по темата, както и специален онлайн ресурс център. New Balkan Law Office и EY Bulgaria също адресират темата в своите страници.

Вижте всички членове на BVCA тук.

Последни публикации

Отворено писмо до Правителството на Република България

BVCA и организации представляващи микро, малки и средни предприятия и иновативния бизнес, с отворено писмо до Правителството.
Виж още

Romanian – Bulgarian Venture Comparison Report 2020

Two months ago, we published a short status of the venture capital and startup market in Romania. This opened the doors for vivid discussions among the entrepreneurial community in Southern Europe.
Виж още

Присъединете се към нашите членове

Допринесете за развитието на предприемачеството в България