Skip to content

Блог

Коронавирус – позиция и ресурси

ПРЕГЛЕД

Бързата ескалация на Коронавируса (COVID-19) поставя въпроси и създава безпрецедентни ситуации както в личния ни, така и в професионалния живот. Асоциацията BVCA, представляваща инвестиционната и предприемаческа общност в страната, продължава да работи в тясно сътрудничество със своите членове и партньори за справяне с кризата, чрез филантропски усилия, законодателни инициативи и база данни от полезни ресурси.

BVCA спазва мерките на Правителството за защита на общественото благосъстояние, като същевременно продължава своята дейност. Физическите събития и конференции като RE:TURN в САЩ съответно са временно отложени. Заседанията се провеждат дистанционно, за да се осигури непрекъснат работен процес. BVCA участва в конферентни разговори с национални асоциации и партньорски организации в България и Европа, за обедняване на усилията за подпомагане на предприемаческата и иновативна екосистема.

Филантропска дейност

Заедно с нашата партньорска организация, Фондация „Америка за България“, насърчаваме филантропските усилия по време на пандемията.

Новият проект „Обединени срещу COVID-19“ приветства безусловни дарения в подкрепа на усилията за борба с кризата COVID-19 в България. Към 28 април 2020 г. фондът ще дари над 950 000 лева за борба с кризата COVID-19. Членове на BVCA, портфолио компании и представители на общността вече се присъединиха към каузата.

Досега фондът успя да достигне до 74 местни болници, граждански организации, читалища, училища и социални предприятия. 100 процента от всички вноски пряко достигат до уязвими общности в цялата страна.

Научете повече или се присъединете тук.

Законодателни инициативи

През последните два месеца BVCA се обръща активно към българското правителство и Европейската комисия в коалиции с водещи национални и международни асоциации и организации. BVCA предложи конкретни мерки за осигуряване на ликвидност и други механизми за подкрепа на най-засегнатите компании. Целта на предложенията е да се предотврати преждевременният провал на някои от най-иновативните и с висок потенциал компании в страната. Ние силно препоръчваме използването на съществуваща инфраструктура и посредници за подкрепа на реалната икономика с минимални изкривявания на пазара.

През април BVCA беше активно ангажирана с обратна връзка и предложения в посока правилата за държавна помощ и начините за адаптирането им към настоящата реалност. Въпреки че Европейската комисия започна дейност в тази посока, заложените механизмите изискват по-задълбочена работа и ангажираност с индустрията за дялово и рисково инвестиране. BVCA продължава да играе активна роля в този процес.

Прочетете повече в Препоръки към институциите в помощ на индустрията.

РЕСУРСИ

Нашите членове активно адресират Covid-19 чрез различни платформи и ресурси. Споделяме някои от инициативите им, които могат да бъдат полезни за общността.

Endeavor Bulgaria създаде база данни на различни теми – от предприемачество до инвестиционна дейност, по време на Covid-19. Прочетете още.

Kinstellar създаде линия за активна обратна връзка и въпроси по темата, както и специален онлайн ресурс център. New Balkan Law Office и EY Bulgaria също адресират темата в своите страници.

Вижте всички членове на BVCA тук.

Последни публикации

Писмо относно проекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване

BVCA и организации представляващи микро, малки и средни предприятия и иновативния бизнес,
Виж още

Становище до Министерството на иновациите и растежа

BVCA с отворено писмо до Министерството на иновациите и растежа относно ФМФИБ
Виж още

Присъединете се към нашите членове

Допринесете за развитието на предприемачеството в България