Skip to content

Blog

„Витоша Венчър Партнърс“ прави първите си инвестиции и стартира акселераторската си програма

„Витоша Венчър Партнърс – Фонд I” КД финансира първите четири компании от портфолиото си с 5.1 млн. лв.

Сделките с четирите компании са финализирани, а в етап на договаряне са инвестиции в още 15 стартъпи, които скоро ще бъдат обявени.

Подкрепените до момента компании са:

  • Елджой АД – един от най-бързо развиващите се европейски производители на градски/теренни електрически велосипеди;
  • Хобо България ООД – първият български микромобилити стартъп за споделено пътуване с електрически тротинетки;
  • Айрини Студио ЕООД – бързо растяща нишова дизайнерска компания за луксозна мода за деца и младежи, насочена към висок клас международни пазари;
  • Куендоо ООД – дигитална платформа, която дава възможност на собственици на ваканционни имоти и хотелиери да контролират и управляват резервации, разплащания, наличности и канали за маркетинг и дистрибуция през един единствен дашборд.

След силния старт на 2021 година, „Витоша Венчър Партнърс“ ООД обявява и първите компании, избрани за акселераторската си програма – „Витоша АКСЕЛЕРЕЙТ“ (Vitosha ACCELERATE), която ще се провежда на етапи с продължителност от 3 месеца през целия инвестиционен период на фонда. Кандидатури за участие могат да се подават от стартиращите предприятия целогодишно.

Компаниите, които желаят да участват в следващата 3-месечна програма, могат да го направят на:  https://www.vitosha.vc/accelerate.

Първият етап на програмата ще продължи до средата на месец април, а избраните от екипа на „Витоша Венчър Партнърс“ за участие са: Грид Метрикс (Grid Metrics)Нула Бг (Nula Bg)Аугмент (Augment)Вокси (Voxxy)ФидЮ (FidU)ТрейсДаТейстБай Бай Стътеринг. Те разработват решения в области като изкуствения интелект, финтех, гейминг, дигитални медии, здравеопазване и др.

Стартиращите предприятия ще получат експертна, менторска и стратегическа подкрепа с редовни уъркшопи и индивидуални срещи, а на избраните за инвестиция предприятия на етап ускоряване, ще бъдат предоставени и средства за развитие и растеж. В програмата ще се включат над 50 ментори от световна класа, а всеки стартъп ще участва по индивидуално адаптирана програма. Избраните дружества ще получат експертна помощ по теми като стратегия, екип, развитие на бизнеса и последващо финансиране.

По повод активната вече работа на пазара на „Витоша Венчър Партнаръс“ Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Фонд на фондовете, сподели следното: “Мисията на фонда е чрез използването на финансови инструменти да се подобри достъпа до финансиране за малките и средни предприятия: стартъпи, иновативни и традиционни фирми в България. Радваме се, че чрез „Витоша Венчър Партнърс“ още български компании с висок потенциал за устойчив растеж ще получат възможност за развитие и то в сектори като умен град, електронна търговия, мобилност, туризъм. Наш приоритет е, заедно с финансовите посредници, да бъдем активна страна в комуникацията и връзката с бизнес екосистемата, за да стимулираме развитието на български компании от всички сектори с цел устойчива икономика на България.”

 “Щастливи сме да обявим първите си инвестиции. Това е едно силно начало за нас, като до края на 2023 г., ни предстои да подкрепим още над 120 проекта. С тези четири компании показваме подхода ни, с който подкрепяме иновативни български бизнеси с международен потенциал в различни сектори, в които нашата икономика показва силни възможности – от софтуер за управление на имоти, до услуги за споделена мобилност. С международния опит и позициониране на нашия екип ние се стремим да изведем най-силните иноватори и предприемачи на европейско и световно равнище.“, заяви от своя страна един от управляващите партньори на “Витоша венчър партнърс“, Макс Гурвиц.

Latest insights

Отворено писмо до Правителството на Република България

BVCA и организации представляващи микро, малки и средни предприятия и иновативния бизнес, с отворено писмо до Правителството.
Learn more

Romanian – Bulgarian Venture Comparison Report 2020

Two months ago, we published a short status of the venture capital and startup market in Romania. This opened the doors for vivid discussions among the entrepreneurial community in Southern Europe.
Learn more

Join our group of members

be an active driver for entrepreneurship in Bulgaria