Skip to content

Blog

„Витоша Венчър Партнърс“ прави първите си инвестиции и стартира акселераторската си програма

„Витоша Венчър Партнърс – Фонд I” КД финансира първите четири компании от портфолиото си с 5.1 млн. лв.

Сделките с четирите компании са финализирани, а в етап на договаряне са инвестиции в още 15 стартъпи, които скоро ще бъдат обявени.

Подкрепените до момента компании са:

  • Елджой АД – един от най-бързо развиващите се европейски производители на градски/теренни електрически велосипеди;
  • Хобо България ООД – първият български микромобилити стартъп за споделено пътуване с електрически тротинетки;
  • Айрини Студио ЕООД – бързо растяща нишова дизайнерска компания за луксозна мода за деца и младежи, насочена към висок клас международни пазари;
  • Куендоо ООД – дигитална платформа, която дава възможност на собственици на ваканционни имоти и хотелиери да контролират и управляват резервации, разплащания, наличности и канали за маркетинг и дистрибуция през един единствен дашборд.

След силния старт на 2021 година, „Витоша Венчър Партнърс“ ООД обявява и първите компании, избрани за акселераторската си програма – „Витоша АКСЕЛЕРЕЙТ“ (Vitosha ACCELERATE), която ще се провежда на етапи с продължителност от 3 месеца през целия инвестиционен период на фонда. Кандидатури за участие могат да се подават от стартиращите предприятия целогодишно.

Компаниите, които желаят да участват в следващата 3-месечна програма, могат да го направят на:  https://www.vitosha.vc/accelerate.

Първият етап на програмата ще продължи до средата на месец април, а избраните от екипа на „Витоша Венчър Партнърс“ за участие са: Грид Метрикс (Grid Metrics)Нула Бг (Nula Bg)Аугмент (Augment)Вокси (Voxxy)ФидЮ (FidU)ТрейсДаТейстБай Бай Стътеринг. Те разработват решения в области като изкуствения интелект, финтех, гейминг, дигитални медии, здравеопазване и др.

Стартиращите предприятия ще получат експертна, менторска и стратегическа подкрепа с редовни уъркшопи и индивидуални срещи, а на избраните за инвестиция предприятия на етап ускоряване, ще бъдат предоставени и средства за развитие и растеж. В програмата ще се включат над 50 ментори от световна класа, а всеки стартъп ще участва по индивидуално адаптирана програма. Избраните дружества ще получат експертна помощ по теми като стратегия, екип, развитие на бизнеса и последващо финансиране.

По повод активната вече работа на пазара на „Витоша Венчър Партнаръс“ Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Фонд на фондовете, сподели следното: “Мисията на фонда е чрез използването на финансови инструменти да се подобри достъпа до финансиране за малките и средни предприятия: стартъпи, иновативни и традиционни фирми в България. Радваме се, че чрез „Витоша Венчър Партнърс“ още български компании с висок потенциал за устойчив растеж ще получат възможност за развитие и то в сектори като умен град, електронна търговия, мобилност, туризъм. Наш приоритет е, заедно с финансовите посредници, да бъдем активна страна в комуникацията и връзката с бизнес екосистемата, за да стимулираме развитието на български компании от всички сектори с цел устойчива икономика на България.”

 “Щастливи сме да обявим първите си инвестиции. Това е едно силно начало за нас, като до края на 2023 г., ни предстои да подкрепим още над 120 проекта. С тези четири компании показваме подхода ни, с който подкрепяме иновативни български бизнеси с международен потенциал в различни сектори, в които нашата икономика показва силни възможности – от софтуер за управление на имоти, до услуги за споделена мобилност. С международния опит и позициониране на нашия екип ние се стремим да изведем най-силните иноватори и предприемачи на европейско и световно равнище.“, заяви от своя страна един от управляващите партньори на “Витоша венчър партнърс“, Макс Гурвиц.

Latest insights

Писмо относно проекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване

BVCA и организации представляващи микро, малки и средни предприятия и иновативния бизнес,
Learn more

Становище до Министерството на иновациите и растежа

BVCA с отворено писмо до Министерството на иновациите и растежа относно ФМФИБ
Learn more

Join our group of members

be an active driver for entrepreneurship in Bulgaria